Urna råd URNBUTIKEN.

Vårt råd vid köp av urnor

Vem är urnan till för?
Vart ska du placera urnan?
Vad gör du med askan?
Hur mycket aska blir det efter en kremering?
Vilka sorters material finns det?
Vilka färger och former finns det?
Vad kostar en urna?

I Sverige är det vanligt med kremering. Det innebär att stoftet från den avlidna bränns och askan samlas i en urna. Ofta görs kremationen efter begravningsceremonin. Då ligger den avlidna i sin kista vid ceremonin. Men ibland väljer de anhöriga att göra kremeringen före begravningen, och det är då urnan som är i centrum vid ceremonin. Därför väljs den med omsorg av de anhöriga.

En urna är ett personligt minnesmärke där askan eller en del av askan efter den avlidne förvaras. Vi skulle vilja rekommendera att först ta och bläddra och se vad du gillar i vår butik. Detta kommer att ta dig till idéer som du tillsammans med din familj kan diskutera. För att göra det enklare, har vi några råd för dig i urvalsprocessen. När det gäller att välja urna finns inget rätt eller fel. Det handlar om tycke, pris och smak. Det kan också vara ett uttryck för den avlidnas önskemål.

Vi har ett stort urval av urnor i olika material och med olika dekorationer. Om du önskar finns möjlighet till personliga dekorationer som trycks på urnan. Det finns idag också miljövänliga urnor. De har utvecklats utifrån en helhetssyn som inkluderar utsläpp vid tillverkningen, materialval, kemikalier och långsiktig miljöpåverkan.

Vem är urnan till för?
Du kan välja att köpa en urna som passar den person som han eller hon var i livet. Du kan titta på hans eller hennes passioner, till form, färg och materialtyp. Du kan även titta på omgivningen eller inredningen. Vi erbjuder också urnor som har en viss symbolik eller kan skildra en speciell känsla. Eftersom vi arbetar med konstnärer på hemmaplan och utomlands kan nästan vad som helst porträtteras.

Vart ska du placera urnan?
En urna kan placeras på många ställen. Det är därför viktigt att tänka på framtiden istället för urnan. Urnan kan också placeras i graven, familjegraven eller i ett kolumbarium.

Ta reda på i förväg var du kan placera urnan och om urnan är lämplig för både inomhus och utomhus. Inte alla material kan motstå väder, vilket innebär att exempelvis en urna kan spricka under vintertid.

Vad gör du med askan?
Du kan själv välja om du vill använda all aska i en urna. Det är också möjligt att använda en liten del av askan, askan kan också användas att för att spridas eller fördela i flera miniurnor eller i ett asksmycke när det gäller aska från djur. Beroende på modell av urna kan man använda askbehållare eller askpåse. Var uppmärksam på innehållet i urnan och innehållet i askan. Många  väljer att sprida en del av askan och en del förvarar den för att vid en senare tidpunkt spara i en lämplig urna, miniurna eller asksmycke.

Hur mycket aska blir det efter en kremering?

Fullvuxna Innehåll      
  3 á 3.5 liter      
Baby- och barnurnor Ålder Pojke Flicka Innehåll
  22 veckor till 1 kilo till 1 kilo 0.15 liter
  40 veckor till 8.5 kilo till 8.5 kilo 0.65 liter
  1 år 10 kilo 10 kilo 0.80 liter
  2 år 12 kilo 12 kilo 1.00 liter
  3 år 15 kilo 15 kilo 1.25 liter
  4 år 17 kilo 17 kilo 1.35 liter
  5 år 19 kilo 18 kilo 1.45 liter
  6 år 22 kilo 21 kilo 1.55 liter
  7 år 24 kilo 24 kilo 1.60 liter
  8 år 26 kilo 26 kilo 1.65 liter
  9 år 28 kilo 28 kilo 1.75 liter
  10 år 31 kilo 35 kilo 1.85 liter
  11 år 35 kilo 39 kilo 2.00 liter
  12 år 39 kilo 43 kilo 2.25 liter
  13 år 45 kilo 48 kilo 2.40 liter
  14 år 52 kilo 52 kilo 2.60 liter
  15 år 57 kilo 55 kilo 2.80 liter
  16 år 61 kilo 57 kilo 3.00 liter
         
Djururnor Vikt Innehåll    
  till 1 kilo 0.15 liter    
  till 8 kilo 0.5 liter    
  till 12 kilo 1.0 liter    
  till 20 kilo 1.5 liter    
  till 40 kilo 2.0 liter    
  till 60 kilo 3.0 liter    
  > 60 kilo 4.0 liter+    
   >>>        

Tabellen ovan är baserad på medelvärden. Du kan kontakta din begravningsentreprenör för att få reda på mängd av aska eller du beräknar innehållet själv genom att använda ovanstående tabell. Vi ber om ursäkt för denna känsliga tabell, dock finner vi det viktigt att informera dig på bästa möjliga sätt.

Vilka sorters material finns det?
Urnor finns tillgängliga i olika material och storlekar. De mesta använda materialen är:
Keramik, rostfritt stål, glas, brons, mässing, koppar, marmor, granit och trä. På de flesta urnor i vår butik kan en minnesskylt sättas fast. Urnor kan också, beroende av material, (laser) graveras eller målas. Det går även att beställa skyltar för underdelen av urnan.

Vilka färger och former finns det?
Förutom urnans material spelar formen och färgen en viktig roll. Vi uppmuntrar dig att bläddra igenom vår hemsida och se vilken stil som passar dig eller den avlidne. Notera storlek och kapacitet som står beskrivet vid varje urna. Detta gör att du vet vad den verkliga storleken är och om all aska passar i urnan. Eftersom varje urna görs av våra konstnärer separat är det möjligt att urnan är något annorlunda från bilden på webbplatsen. Om du har speciella önskemål, rekommenderar vi dig att kontakta oss för att diskutera just dina behov. 

Vad kostar en urna?
Vi erbjuder miniurnor från 600 SEK,- Priserna på våra urnor är från ungefär 1000 SEK,- De angivna priserna i webbutiken är inklusive moms och fri frakt.

Copyright © 2021 - 2035 | Legend Corporation | All rights reserved